Ons Gezin

Ons Gezin

zaterdag 11 februari 2012

Koek en Zopie

Maak zelf de ouderwetse zopie



 

Maak zelf de ouderwetse zopie De Elfstedentocht gaat niet door, maar we kunnen het hele weekend nog schaatsen. En daarbij kan de koek-en-zopie niet missen. Dat is nu vooral warme choco en een gevulde koek. Maar vroeger was dat heel anders.
Als je rond 1900 koek-en- zopie kocht, at je vooral jenever, wafels en gefrituurde koeken. Ook de kinderen dronken de alcoholische dranken mee. Niet gezond, maar de chocomelk zoals we die nu kennen bestond nog niet.


Slemp

Slemp was in het begin van de vorige eeuw een enorm populaire winterdrank. Hieronder vind je het orginele recept van deze drank. Oer-oud, maar nog altijd erg lekker!
Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond de koek-en-zopie-zoals we die nu kennen. Tegenwoordig bestaat het eten en drinken voornamelijk uit snert, glühwein, gevulde koek en natuurlijk de chocolademelk.

Recepten slemp en ouderwetse zopie

Kijk op de site van de Spinazie-academie voor nog meer ouderwetse én lekkere recepten. Eet smakelijk!

Benodigdheden: Orginele Zopie

1 liter bier

1 pijpje kaneel

2 kruidnagels

2 plakjes citroen

125 gram bruine basterdsuiker

2 eieren

1 dl rum

Bereidingswijze Orginele Zopie

1. Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook.

2. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken.

3. Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier

4. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!

Benodigdheden voor Slemp

1 liter melk

40 gram rietsuiker

5 gram thee

paar draadjes saffraan

4 kruidnagelen

een kaneelstokje

een stukje foelie.

Voor de liefhebber: gooi er wat alcohol bij.

Bereidingswijze Slemp (bron: De Spinazie-academie)

1. melk in een pannetje, kaneelstokje kan los in de melk.

2. saffraan, foelie, kruidnagel en thee doe je in een thee-ei en dan je laat de boel op een theelichtje lekker een uurtje trekken.

3. Af en toe roeren. Daarna vis je de kaneelstok en thee-ei uit de melk, zet de pan op het vuur, giet er de suiker bij, goed roeren en aan de kook brengen. Klaar!

Artikel van Editie nl/foto's van www
 
Ik wens iedereen een heel erg fijn Schaatsweekeind toe.
 
Warme groet Anita

3 opmerkingen:

Het lijstje van brocante zei

Kunnen we dan nog wel recht blijven schaatsen met al die drank.
Jij ook een fijn weekend & lieve groetjes,
Silvia

Monique zei

Wat leuk zo'n oud recept, ga het eens uit proberen!! Ik ga je volgen hoor collega, werk nl ook in de zorg met nog steeds veel plezier, na 32 jaar !! Lieve groetjes
Monique

Tanja zei

Hallo Anita, via via hier gekomen en me aangemeld als volger van je. Leuke blog en je kleinzoon die vind ik wel heel erg lief en mooi.

Tot gauw
Lieve groet
Tanja